Aquest mes de maig fa dos anys de les eleccions municipals. Unes eleccions que van significar l’entrada d’ERC a l’Ajuntament i la fi de l’era de les majories absolutes. Des del primer moment des d’ERC hem fet una oposició en positiu al servei dels veïns i veïnes de l’Hospitalet, treballant per una ciutat que generi ocupació de qualitat, que aposti per les persones, amb un Ajuntament participatiu i transparent, i defensant el nostre patrimoni històric i natural.

Un l’Hospitalet amb un model econòmic que generi ocupació de qualitat

Un l'Hospitalet amb un model econòmic que generi ocupació de qualitatDes d’ERC defensem un model econòmic i de desenvolupament diversificat, apostant per la petita i mitjana empresa, el comerç de proximitat, el cooperativisme, el tercer sector i l’economia social, i que sigui capaç de crear ocupació de qualitat.

Per això hem presentat diferents iniciatives per dinamitzar el comerç de proximitat, com la creació d’un servei a domicili als mercats municipals, i hem aconseguit que s’acceptés la nostra proposta per impulsar un Pacte de Ciutat pel petit comerç i els mercats municipals. També hem aprovat mesures per garantir els drets dels treballadors i treballadores, i donar suport a la petita i mitjana empresa i el tercer sector i l’economia social, amb la incorporació de clàusules socials en la contractació pública.

“Compromís de les Escales”, contra la precarietat laboral i per garantir els drets dels treballadors directes o subcontractats (→) Aconseguim el compromís per impulsar un Pacte de Ciutat pel petit comerç i els mercats municipals.
Suport a ‘Anem a mil’, perquè les empreses que contractin amb l’Ajuntament garanteixin un salari de 1.000€ als seus treballadors (→) Moció per la creació d’un servei a domicili als mercats municipals  (→)
Moció sobre la contractacio d’empreses multiserveis, perquè es respectin els convenis en les subcontractacions  (→) Moció per a la incorporació de Clàusules Socials en la contractació pública  (→)
Moció en suport a les pimes de l’Hospitalet i contra la morositat  (→)

Un l’Hospitalet que aposti per les persones

Un l'Hospitalet que aposti per les personesHabitatge. Hem aconseguit la baixada de l’IBI pel període 2017-2019. Hem impulsat la creació d’una nova taxa per a pisos buits propietat de bancs, i també la regulació dels pisos turistics a l’Hospitalet, abans que siguin un problema pels nostres barris.

Lluita contra l’exclusió. Hem proposat accions contra la pobresa energètica, com un procés sancionador per a les empreses que incompleixin la Llei contra la Pobresa Energètica. També una nova tarificació social en els preus públics, i mesures per garantir l’accés a la cultura i l’esport a persones i famíles en situació de vulnerabilitat econòmica.

Joventut. Impulsades per les JERC, hem portat al Ple de l’Ajuntament diverses propostes pensades pels joves. Entre elles, la promoció de l’oci nocturn alternatiu, o la creacio d’un carnet jove per l’Hospitalet.

Dones. Hem proposat l’elaboració d’un nou Pla de Dones, a més de mesures com un protocol contra agressions sexistes a les festes majors, i més recursos per la lluita contra la violència masclista.

LGTB. Hem aconseguit institucionalitzar la commemoració del 28J a l’Hospitalet, i l’impuls d’un Pla de Polítiques LGTB+.

Neteja. Gràcies a ERC s’han desenvolupat millores en el servei de neteja, combatre l’incivisme, i s’està estudiant la possibilitat de municipalitzar-ho.

✓ Moció per a la creació d’una nova taxa de pisos buits propietat d’entitats financeres i grans tenidors immobiliaris (→) ✓ Moció per a la promoció de l’oci nocturn alternatiu  (→)
✓ Aconseguim el compromís per establir una moratòria i regular els habitatges d’ús turístic (HUT) a l’Hospitalet.(→) ✓ Moció per la creació del Carnet Jove a l’Hospitalet  (→)
✓ Moció en relació amb el mercat de l’electricitat i les tarifes elèctriques (→) ✓ Moció sobre l’adopció de mesures per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques de l’Hospitalet (→)
✓ Moció per garantir l’accés a la cultura i a l’esport a persones i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica  (→) ✓ Moció per desenvolupar un pla de millores urgents per tal de millorar la neteja i combatre l’incivisme, i revisar l’actual contracta de neteja  (→)

Un l’Hospitalet participatiu i transparent

Una de les primeres propostes d’ERC va ser la creació del Síndic de Greuges de l’Hospitalet, i ara serà una realitat. Aquesta nova figura escoltarà i recollirà les reclamacions dels veïns i veïnes, i ha de protegir i garantir els drets de la ciutadania davant de l’Administració.
Un l'Hospitalet participatiu i transparent

Des d’ERC hem proposat un procés participatiu que millori l’actual Reglament de Participació Ciutadana, i l’elaboració d’un Codi Ètic i de Conducta.

També hem impulsat la reformulació dels mitjans de comunicació de l’Hospitalet, per disposar d’uns mitjans públics de proximitat, plurals, objectius, accesibles i independents. I treballem per la recuperació de Ràdio LH.

✓ Creació del Síndic de Greuges de l’Hospitalet (→) ✓ Creació d’un procés participatiu que millori l’actual Reglament de Participació Ciutadana (→)
✓ Moció per a l’elaboració d’un Codi Ètic i de Conducta (→) ✓ Moció per oferir suport, assessorament, i formació a les entitats de l’Hospitalet (→)
✓ Moció per la reformulació dels mitjans de comunicació de l’Hospitalet  (→)

Un l’Hospitalet que defensi el seu patrimoni històric i natural

Un l'Hospitalet que defensi el seu patrimoni històric i naturalVolem que l’Hospitalet reconegui, protegeixi i preservi el seu patrimoni arquitectònic, històric i natural, que segueix avui dia amenaçat. El Canal de la Infanta, el Pi de la Remunta o Cal Trabal, la darrera zona agrícola de l’Hospitalet, són només uns exemples.

Des d’ERC hem treballat per preservar i protegir el conjunt històric del carrer Xipreret i el seu entorn, així com iniciar la recuperació de la masia de Can Rigalt com a patrimoni de la ciutat.

Malgrat tot, el patrimoni de l’Hospitalet encara està amenaçat i queda molta feina per fer.

Preservació del conjunt històric del carrer Xipreret i el seu entorn (→) ✓ Augment de partides per rehabilitar i conservar el patrimoni arquitectònic.
✓ Inici del procés per rehabilitar i recuperar la masia de Can Rigalt com a patrimoni de la ciutat (→) ✓ Moció proposant incorporar panells informatius i codis QR als diferents edificis i elements del patrimoni històric de l’Hospitalet (→)

Unes ordenances fiscals i uns pressupostos més socials i més justos

Gràcies a l’abstenció d’Esquerra Republicana, hem aconseguit incorporar mesures per fer unes ordenances fiscals més justes i uns pressupostos més socials per l’Hospitalet, com la baixada del 2% de l’IBI en el període 2017-2019, més bonificacions, i l’augment de recursos per a polítiques socials i inversions als barris.