Comunicat de suport a les treballadores i treballadors del sector de la restauració de l’Aeroport del Prat, davant l’amenaça de precarització de la seva feina

Davant la decisió d’AENA d’introduir canvis a les condicions de licitacions de la restauració de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, i davant les seves pernicioses conseqüències per a la plantilla (unes 400 famílies del nostre entorn més proper afectades directament; algunes de l’Hospitalet), els grups municipals ERC, CanviemLH {ICV-EUiA-Pirates} i CUP-Poble Actiu de l’Hospitalet de Llobregat, volem expressar el nostre suport a les diferents mobilitzacions per aturar aquesta licitació, posada en marxa el passat 10 de febrer de 2017. Com ara la jornada de vaga que tindrà lloc el divendres 7 amb la manifestació aquest mateix dia, convocada a les 11 hores i des de la Font de Canaletes de Barcelona.

En aquesta licitació, AENA ha fragmentat la principal concessió en 6 lots. Aquesta fragmentació, segons denuncien les diferents seccions sindicals i representants de les treballadores i treballadors, “busca augmentar beneficis per a AENA i les empreses concessionàries a costa de la pèrdua de les condicions laborals de més de 400 treballadors i treballadores, esborrant d’un cop de ploma les condicionis sociolaborals aconseguides fa més de 40 anys, gràcies a la lluita de les persones avui afectades, a més a més de suposar un perjudici per als usuaris de l’Aeroport del Prat”.

Alguns dels drets assolits al llarg d’anys de lluites i negociacions –i ara en perill- inclouen: salaris lligats a la productivitat i recaptació directa dels 22 locals que afecten a la concessió majoritària; complements subjectes a objectius de tots els punts de venda; estabilitat laboral, donat que el 85% de la plantilla mitjana es fa fixa; un Fons Social amb una aportació econòmica per part de les successives empreses concessionàries; un acord de rotació pels 22 locals entre la T1 i la T2; servei d’autobús propi per a transportar a la plantilla fins a l’aeroport; l’aplicació del conveni col·lectiu del sector i tots els acords de millora; calendari anual, torns i vacances, festes abonables i no recuperables que s’apliquen de manera indistinta en els punts de venda de la concessió majoritària; així com més de 40 contractes de relleu per prejubilacions.

Totes aquestes millores dins de les condicions laborals, es troben ara amenaçades per l’aplicació de criteris a la licitació que creiem es corresponen més amb la cerca de rendibilitat i dividends per part d’AENA, per sobre de la seva funció de gestionar els aeroports del conjunt de l’estat perpetuant un model de gestió aeroportuària fortament centralitzat, obsolet i ineficient. A més, aquesta fragmentació en la licitació, suposaria la pèrdua de totes elles, igual que la R.L.T., el Comitè d’empresa i les Seccions Sindicals pròpies fins ara.

La privatització d’AENA i la seva posterior sortida a Borsa, amb un preu de les accions per sota del valor del mercat, acabaria afavorint la seva revaloració immediata i beneficiant als inversors, finalment. Des d’aquesta privatització, l’empresa AENA no compleix únicament la funció de gestionar els aeroports espanyols, sinó que cada vegada més, cerca altes rendibilitats i dividends.

Per tot això, els grups municipals ERC, Canviem (ICV-EUiA-Pirates) i CUP-Poble Actiu l’Hospitalet donem suport a les reivindicacions i mobilitzacions en marxa i presentarem una moció conjunta al proper Ple municipal del mes d’abril, amb la qual volem que l’Ajuntament de l’Hospitalet insti al Govern Estatal, i particularment al Ministerio de Fomento, a adoptar les mesures necessàries per a la suspensió del concurs per a la licitació de la restauració de l’Aeroport del Prat i que es procedeixi a la seva nova convocatòria mantenint la unitat de concessió. I també, a l’adopció de mesures per tal de garantir la subrogació dels treballadors/es, a través d’allò establert a l’Estatut dels Treballadors i l’Acord Laboral Estatal d’Hostaleria, sense perdre cap dret laboral assolit durant aquests anys, entre altres demandes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s